Google е най-скъпата марка в света според ново проучване на Millward Brown. Американската интернет и софтуерна корпорация надмина миналогодишния победител Apple в класацията на Millward Brown Brandz Top 100 Most Valuable Global Brands.

Стойността на Google се повиши с 40% и достигна 159 млрд. доларa, a тази на Apple спадна с 20% в сравнение с миналата година и е под 148 млрд. долара. По този начин Аpple отстъпи първото си място в класацията  Топ 100 на най-ценните световни марки, позиция, която заемаше три поредни години.

Припомняме, че инвестициите на Google в проекта за самостоятелно управляващи се коли Google cars, Google Glass и многобройните иновации на Android , включително предстоящата линия смарт часовници, са донесли приходи на компанията в размери от 15,4 млрд. долара за последното финансово тримесечие и печалби от 3,45 млрд. долара.

Китайският интернет портал Tencent струва повече от 53 мплрд. долара, отчитайки забележително увеличение от 97% през последната година. Това му позволи да се придвижи 7 места нагоре до 14 позиция в класацията.

Стойността на Facebook се повиши с 68% и зае 21 място.

Новобранци в класацията са Twitter със стойност 14 млрд. долара на 71 място и LinkedIn със с 12 млрд. долара на 78 място.