Националният фестивал за класическа музика на открито Фортисимо Фест приключва своето турне с концерти в София и Пловдив.

Музикалната програмата на заключителните концерти е нова за фестивала. Три са нейните големи изненади - роялът на Людмил Ангелов и кавалът на Недялко Недялков, актьорът Валентин Ганев и финалът на концертите, който маестро Ешкенази пази в тайна.

Единственият фестивал за класическа музика на открито, който през 2013 г. провежда своето четвърто издание от шест сцени в цялата страна, ще поднесе на традиционната си публика в София (петък, 13-ти септември) и Пловдив (неделя, 15-ти септември) нова музикална програма, съобщават организаторите.

Акценти в майсторското свирене ще бъдат Людмил Ангелов и неговият роял, Недялко Недялков и неговият кавал, Софийският фестивален оркестър и децата, победители в конкурса Vitam Inspirare. Една от пиесите, които маестро Ангелов ще изпълни, е по авторска музика на Георги Андреев, казва се "На отсрещния бряг" и е написана специално за този сезон на Фортисимо Фест. "На отсрещния бряг" е произведение за пиано, кавал и оркестър. Кавалът ще бъде на Недялко Недялков, "един от най-добрите кавалджии на нашето време, брилянтен виртуоз и изключително разностранен във всички стилове на свиренето с кавал" (проф. Милчо Василев).

Освен класическа музика, която ще изпълнят още забележителните братя Зайранови и Кристина Георгиева - децата, победители в конкурса "Да вдъхнеш живот" (Vitam Inspirare), пред Народния театър в София и от Античния театър в Пловдив ще прозвучат култови пиеси от видеоигри и филми - "Извънземното", "Властелинът на пръстените", "Джурасик Парк", "Мисията невъзможна".

Безспорно колоритна изненада за публиката на Фортисимо Фест ще бъде и появата на актьора Валентин Ганев. Героят от пиесата "Контрабасът" прие поканата на Максим Ешкенази да стане част от оркестъра на Фортисимо Фест. Колко са инструментите, на които може да свири Валентин Ганев и какво ще изпълни, предстои да разберем за първи път в петък, а ден след това и в неделя.

До момента Фортисимо Фест посети Бургас, Варна, Русе и Велико Търново. Пред сцената на фестивала общо в четирите града се събраха над 15 000 души, а изпълненията на солистите и зрелищния финал на концертите с истинска заря огласиха морето, Дунава и Царевец.

Фортисимо Фест е единственият музикален фестивал под открито небе, който успя да представи в рамките на едно издание (и само за три седмици!) три различни музикални програми с три различни оркестъра, над 20 солиста и един дигирент.

Fortissimo Fest е фестивал за класическа музика, основан през 2010 г. от Максим Ешкенази с подкрепата на фондация "Америка за България".