Изгубилите се в планината студенти Виктор, Веселин и Христо заблудили спасителите си къде се намират. Когато разбрали, че са закъсали, тримата обяснили, че са били на път за връх Ботев и са тръгнали вляво от него. В крайна сметка обаче се оказа, че са потеглили надясно и така след три дни стигнали до ВЕЦ-а над Тъжа. "Хубаво е, че са вървели по устието на реката и излезли на място, където ги открили", казва пред "Преса" майка на Веско. Свако му Христо Христов пък допълва, че тримата дори са видели хеликоптера и делтапланера в небето и им махали.

Командирът на еикапажа на "Кугър" полковник Евгени Белкинов обаче твърди обратното. "Търсихме ги от връх Ботев до Триглав близо два часа. Там, където бяха слезли при хижа "Тъжа" , минахме десетки пъти, но не ги видяхме."

Полковникът засега няма обяснение зако не са успели да ги открият. "Литяхме на височина 10-30 метра над дърветата. Търсихме със специална, супермодерна апаратура. На борда имаше опитни спасители - наши военни и граждански. Изключено е, ако са били в този периметър, да не ги открием. Гарантирам на 100% - щяхме да ги видим".

Полковник Белкинов споделя своето мнение за случая: "Ние търсихме бедстващи, а да не се окаже, че сме търсили криещи се момчета. Видях ги по телевизията - не ми приличаха на такива, които три дни са бедствали в планината. Там условията са ужасни, местността е силно пресечена. Летяхме на изключително малка скорост, двигателите работеха на максимален режим и ехото се чуваше чак в Габрово. А те казаха, че нито са чули, нито са видели хеликоптера", казва полк. Белкинов.