Нашата амбиция е до март следващата година обвинителен акт да бъде внесен в Бургаския окръжен съд. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод разследването на атентата на летище Сарафово.

Главният прокурор коментира разследването по атентата на бургаското летище, след като вчера президента Росен Плевнелиев съобщи, че "българските служби се интегрират все по-умело и все по-ефективно в евроатлантическото семейство, доказателството е казусът с участието на "Хизбула" в терористичния атентат в Сарафово и изключителните усилия и много добрите резултатите, които се постигнаха пред очите на нацията и международната общност".

"Президентът получава абсолютно регулярна информация от мен за това какъв е хода на разследването с оглед на това, че малко или много това разследване засяга и въпроси на националната сигурност", каза главният прокурор.

Цацаров посочи, че самото разследване е в ръцете на прокуратурата. "Обвинителен акт ще бъде внесен тогава, когато прокуратурата прецени, а именно прокуратурата е тази, която може да прецени това и трябва да го прецени, че са налице предпоставките за това", заяви той и добави, че от тук нататък се задава въпросът дали това наистина ще бъде направено. "Ако водим разследване само заради самото разследване някак си обезсмисляме нещата, защото ще се окаже, че разследването е обслужило част от целите, съвсем различни от това разследване, свързани да речем с решението на ЕС по отношение на една арабска организация", отговори си той. Но бе категоричен, че "разследване се води заради това, то да стигне до съд".

"Нашето намерение е действително е да стигнем до съд", подчерта Цацаров. Тук той посочи, че "обвинителен акт би следвало да бъде внесен в недалечно бъдеще. "Под недалечно бъдеще разбирам максимум до първите три месеца на следващата година, когато бъдат събрани категорични данни за виновните лица. Когато освен това тези виновни лица бъдат поискани по съответния международен ред, защото за поне две от тях, ние знаем точната самоличност, а в момента и точното местонахождение и едва ако тези лица бъдат преведени в България по съответния международен ред, тогава ще се пристъпи към съдебен процес", заяви главният прокурор.

Държавното обвинение все още не е поискало тези две лица. "Има всякакви възможности. Лицата, ако трябва да бъдат поискани и ще бъдат поискани - за целта ще се използват абсолютно всички инструменти на международната правна помощ: от обявяването на издирване, през европейска заповед за арест, през молби за екстрадиция до държавни, с които имаме международна правна помощ. А ако се окаже в крайна сметка, че са държави, от които нямаме договор за международна правна помощ – на условията на взаимността, каквото също е възможна. Ако тези лица бъдат предадени на българските власти – те ще бъдат изправени пред съд, ако не бъдат предадени на българските власти – съдебният процес трябва да протече в тяхно отсъствие", обясни българският ръководител на обвинението.

Той посочи, че прокуратурата не няма да използва възможността разследването да спре докато лицата бъдат лично издирени. "В крайна сметка става дума за тероризъм. Ние трябва да дадем съвсем ясен сигнал, че този тероризъм среща нула толерантност в България и в крайна сметка се наказва - така както законът го изисква", подчерта Сотир Цацаров.

Така за сега разследващите знаят къде са двама от терористите, за третото лице в момента се провеждат действия, които "би следвало да разкрият неговата самоличност". Главният прокурор отказа да каже, в която държава са двамата и посочи единствено, че те се "намират в държава, за която са налице способи на международната правна помощ по силата, на която могат да бъдат поискани за екстрадирани в България". От държавата, в която са обаче зависи дали тези молби ще бъдат удовлетворени. "Имайте предвид и нещо друго – ние ще изправим пред съд не организация, ние ще изправим пред съд конкретни лица, както е нормалното в наказателния процес", каза главният прокурор. Той обясни, че разследването у нас не чака и вече поръчки и около 95% от тях са изпълнение. Страните, които все още имат да изпълват елементи от съдебни поръчки за нуждите на разследването са Турция и Италия. така разследването чака още данни свързани предимно с експертизи. Обвиненият ще бъдат повдигнати, когато стане ясно дали "лицата могат да бъдат осигурени по съответния ред в България" и прокуратурата полага усилия това да стане до края на годината.

Година след бомбения атентат срещу автобус с израелски туристи, вследствие на който загубиха живота си петима израелски и един български гражданин, МВР обяви имената на двама от издирваните атентатори. Двамата са идентифицирани като Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein HUSSEIN), роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El HAJJ HASSAN), роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин. В периода 28.06 – 18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. "Слънчев Бряг" и с. Равда.