Кубинската блогърка Йоани Санчес пусна първата независима дигитална медия в Куба, предаде АФП.

Информационният сайт е наречен 14ymedio.com и включва и блога на Санчес Generacion Y, с който тя си спечели международна слава и признание и в който критикува властите.

Очаква се сайтът да се превърне в тест за толерантността на правителството в страна наричана от комунистическите си лидери Острова на свободата, където информацията е изцяло контролирана от държавата, отбелязва АП.

По създаването на сайта Санчес е работила със съпруга си – журналиста Рейналдо Ескобар. Двамата са посветили месеци на проекта. За тях ще работят деветима сътрудници от цялата страна. Всеки ден сайтът ще се актуализира с новини.

Освен това Санчес и екипът ѝ ще издават седмичник в PDF формат, който ще информира кубинците за най-същественото случващо се в страната и в чужбина.
Изданието ще може лесно да се разпространява чрез флаш памети – един от основните начини за кубинците да споделят информации и документи.

Йоани Санчес има около 600 хил. последователи в „Туитър“. Но тя е по-добре позната зад граница, отколкото у дома, където достъпът до интернет е скъп.