"Стабилност в дългосрочен план, отлични перспективи за развитие, достъп до международно ноу-хау и финансови решения на световно ниво – това са само част от новите възможности пред Пощенска банка", коментира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на финансовата институция, смяната на собствеността на групово ниво и навлизането на новите инвеститори – водещи американски и канадски инвестиционни фондове, г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на финансовата институция.

Тя оцени като изключително положителен знак за Пощенска банка сделката, с която финансовата група, към която принадлежи, увеличи своя капитал с 2,864 милиарда евро след успешното емитиране на нови акции на борсата в Атина през миналата седмица. След финализирането на трансакцията Юробанк Ергасиас стана първата гръцка банка с най-висок дял на частна собственост в сектора – 65%, като контролният пакет акции е контролиран от едни от най-големите и стабилни инвестиционни фондове от САЩ, Канада и Азия – Fairfax, WLR, Mackenzie, Capital, Fidelity и Brookfield.

„Освен че са едни от най-големите в света, тези ключови инвеститори са фондове с дългосрочна инвестиционна цел. Това означава, че те са тук, за да останат, да развиват бизнеса на Юробанк в региона и да максимизират ползите за нашите клиенти, служители и акционери“, допълни още г-жа Димитрова.

По думите й влизането на американските и канадски инвеститори в съвета на директорите на водеща банка в региона се случва за първи път и ще донесе ценен опит, допълвайки и надграждайки усилията на досегашния мениджмънт, с който новите инвеститори ще работят заедно. Ще затвърдим и лидерската си позиция на българския пазар, тъй като в момента Юробанк Ергасиас е най-добре капитализираната гръцка банка с най-висок базов собствен капитал от първи ред (19%), има отлично съотношение кредити-депозити и се радва на значителна ликвидност, допълни още Димитрова.

При оценката на ползите, по думите й, специално за българския пазар те ще бъдат най-значителни за клиентите на банката. Те могат да очакват развитие в портфолиото от кредитни и депозитни продукти с още по-изгодни лихвени нива и гъвкави условия, както и в специални предложения за корпоративните клиенти на трезора.