Над един милиард тона храна на стойност около 750 милиарда долара се пилее всяка година в света, съобщи Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

"Масовото пилеене на храна е от голямо значение за хранителната безопасност и сигурността като цяло. Ако намалим загубите и пилеенето на храна, ще намалим натиска върху производството на храна", заяви Жозе Грациано да Силва, генерален директор на ФАО, представяйки доклад на организацията.

"Ужасяващото" пилеене нанася "сериозни щети и на околната среда", отбелязва организацията. Например, "всяка година произвежданата храна, която не се консумира, заема обема на вода, равняваща се на годишния дебит на река Волга в Русия, и е причина за изхвърлянето в атмосферата на 3,3 гигатона парникови газове".

Общо 1,3 милиарда тона храна се пилеят всяка година, а производството на неконсумирана храна заема 30% от обработваемите площи. Само в "индустриализирана Азия", в която влизат Китай, Япония и Южна Корея, се пилеят средно около 200 кг зеленчуци и зърнени храни на човек на година.

От около 80-те кг зърнени храни, които се пилеят всяка година на човек най-голям дял се пада на ориза, който е и култура, "оказваща значително влияние" върху околната среда, защото води до значително производство на въглероден диоксид. Загубата на хранителни продукти в Азия се случва през цялата верига, "от земеделското производство до съхранението на реколтата в складове и фазата на консумацията".

"Пряката икономическа стойност от пилеенето на земеделски стоки без рибата и морските дарове представлява около 750 милиарда долара" всяка година в света въз основа на цената за производство, уточнява специализираната агенция на ООН в доклада си.

Други сектори с негативни последици за околната среда са месарската индустрия в Северна и Латинска Америка и пилеенето на плодове в Азия, Европа и Латинска Америка. "Ограничаването на пилеенето на храна не само ще облекчи натиска върху ограничените природни ресурси, но и ще намали нуждата от увеличаване на производството на храни" за задоволяване на нуждите на нарастващото население, се казва още в доклада.