Проблеми в началото, но бързо намиране на баланса и засилване на партньорствата в бизнеса, както и на печалбите - това са очакванията на български и гръцки предприемачи след откриването на новия ГКПП Маказа-Нимфея.

Така най-общо звучат прогнозите на бизнесмени от двете страни на вече отворената българо-гръцка граница, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

Председателят на Търговската камара в Комотини Костас Люртас определи отварянето на пътната връзка като историческо събитие. "Сбъдна се общата и дълголетна мечта на българи и гърци от двете страни на границата. На нашите бизнесмени отдавна говоря, че не трябва да имаме граници, а свободно движение. Бизнесът и промишлеността на общия ни регион от двете страни със сигурност ще бъдат на печалба, разчитаме много на директните контакти", прогнозира той. Според него сигурно в началото ще има и проблеми, времето ще покаже дали гърците ще идват да пазаруват повече в България, дали гръцките фирми ще предпочитат българските работници. "Убеден съм, че загубите за нас ще бъдат незначителни на фона на предстоящото развитие на контактите ни. Дори и да се появят някакви проблеми, и двете страни ще реагираме бързо и ще ги отстраним. Не очаквам тежки последствия от отварянето на пътя, а само интензивно развитие на отношенията ни", подчерта Люртас.

Бизнесменът с разностранни дейности в Кирково Владо Иванов уточни, че лично той няма страхове и опасения, докато приятелите му споделяли прогнози за нарастване на престъпността, за проституция и наркотици. "Това обаче не са нерешими проблеми. Районът на Кирково има големи надежди и очаквания за повече ползи от отварянето на границата през Маказа. При нас се произвеждат много селскостопански и други продукти, които могат да се продават на гръцки клиенти. За нас вече ще бъде много лесно да транспортираме стоките до крайните клиенти и партньорите в Гърция. Убеден съм, че и най-дребният земеделец ще има ползи от отварянето на границата", каза Иванов. Той не скри очакванията на местните хора за много посетители от гръцката страна, при които търговските обекти ще повишат оборотите си, а те пък ще генерират по-високи заплати.

"Очакваме гърците да идват да си купуват дори хляба, който се произвежда в Кирково, защото при тях той е 3 пъти по-скъп, както и останалите хранителни продукти. Предприемач от Пловдив в съдружие с гръцка фирма изградиха много хубав хипермаркет на входа на Кирково преди 6 месеца. Надеждата им беше да продават на гръцки клиенти, но закъснялото откриване на ГКПП Маказа-Нимфея им донесе големи загуби", коментира Владо Иванов. Наложило се да бракуват много големи количества хранителни стоки заради изтеклите срокове на годност, а назначеният многоброен персонал нямало какво да работи. Сега обаче тези хора са щастливи и обнадеждени, подчерта предприемачът.

Той не скри личното си задоволство и очакваните ползи от новия път. "Съвсем откровено мога да кажа, че едва ли има кирковчанин, който да има по-голяма полза от мен от отварянето на граничния пункт. Произвеждам хляб и хлебни изделия, както и мебели. Дистрибутор съм над 20 г. на всички бирени компании у нас, имам бензиностанция, автосервиз, магазин за авточасти, фабрика за модни и спортни облекла, и много други дейности в сферата на производството и услугите. За всичко това ми трябват платежоспособни потребители и страшно са ми необходими гърците с "малките" пенсии от 900 евро. Те за мен са изключително очаквани клиенти, надявам се, че в личен план ще постигна много добри резултати", заяви Иванов. Натрупаните печалби смята да инвестира веднага във фирмата си, за да стане тя още по-стабилна и сигурна и така да дава по-добри заплати на хората си.

Изпълнителният директор на Стопанската камара в Кърджали и почетен председател на местния клуб "Елада" Васил Байданов заяви, че първият протокол за отварянето на българо-гръцката граница при Маказа е подписан още на 21 март 1991 г. Според него новата връзка е и огромен ангажимент за кметовете в Кърджалийска област заради лошо поддържаните пътища между населените места. Той препоръча промяна на нашенския манталитет по отношение на замърсяването на улици, тротоари и природа.

Във вчерашния си брой в. "О хронос" цитира зам.-кмета на гръцкия окръг Родопи Пол Дамианидис, който смята, че отворената граница ще донесе на региона и отрицателни, и положителни последици, но балансът ще бъде намерен. Димитрис Харитос от фракцията Ляво екологично сътрудничество в регионалния съвет обаче критикува гръцките власти, които са предприели отварянето на пътя преди да го завършат напълно, а на строителите не са плащани заплати от 7 месеца. "Суровите политики за икономии в Гърция свиха чувствително покупателната способност на работещите и съществуват рискове от тежък натиск във всички сектори на нашата икономика. Днес е необходима сериозна промяна на политиката, за да се проправи пътят към продуктивното икономическо възстановяване на страната, както и за изграждането на местни активи в региона", така Харитос коментира отварянето на границата.

"О хронос" акцентира и на факта, че на българска територия липсват указателни крайпътни табели с гръцки надписи, и препоръчва хората в граничния район да научат гръцки език, както и да въведат търговия с левове и евро. Посочват се и опасенията от предстоящ лош граничен контрол, и последващото масово навлизане на евтини стоки от България. Цитиран е секретарят по благоустройството в строителното министерство на Гърция Стратос Симопулос, който вижда в откриването на новия ГКПП шанс Тракия да стане интермодален център на Югоизточна Европа. Той отбелязва, че вертикалната ос на магистрала Егнатия от Комотини до границата с България ще засили търговията и туризма.