Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова към обединена и силна Европа и към създаване на политически съюз като бъдеще за развитието на Стария континент. Това той направи в своята годишна реч Състоянието на съюза, която произнесе в парламентарната сграда на Европарламента в Страсбург.

Барозу отбеляза движението в положителна посока по отношение на икономическото възстановяване в страни като Португалия, Гърция и Кипър. Но сега е много важно как това съживяване ще бъде използвано от политиците. Европа е длъжница на тези 26 млн. безработни свои граждани, особено на младите и според него сегашното ниво на безработицата е социално неприемливо.

Като отчете важността на борбата срещу климатичните промени, Барозу изтъкна, че Европа не може сама да се бори с тези проблеми, но е длъжна да бъде начело на усилията в тази посока.

След влизането в сила на Договора от Лисабон гражданите от страните на ЕС трябва да имат повече информация за това, което става в Европа, за механизма на взимане на политическите решения, каза той в своето четвърто и последно такова обръщение преди парламентарните избори през май идната година.

Политиците трябва да обяснят защо Европа не е перфектна, но е по-добре да остане единна, отколкото да бъде поляризирана, е мнението на председателя на ЕК. С това той отправи ясна критика към антиевропейски настроените политически сили на континента ни. Барозу подчерта, че най-големият недостатък на икономиката идва от политиката и от правителствата зависи да осигурят стабилност и предвидимост, от които се нуждаят пазарите и за съжаление все още не са налице.

Макар Европа да трябва да фокусира вниманието си върху краткосрочни въпроси, в перспектива трябва да гледа към създаването на политически съюз.

Председателят на ЕК се спря кратко на кризата в Сирия, подчертавайки, че употребата на химическо оръжие е недопустима и изисква ясен отговор. Барозу приветства предложението за поставяне под контрол на химическите арсенали на Сирия. До момента, припомни той, ЕС е отпуснала 1,5 млрд. евро хуманитарна помощ за бежанците от сирийската гражданска война.

В заключение Барозу припомни, че догодина се навършва един век от жестоката Първа световна война /1914-1918/. Но изрази надеждата си, че именно с парламентарните избори за Европарламент през май 2014 г. Европа ще стане по-силна и обединена.

Състоянието на съюза е реч, произнасяна веднъж в годината от председателя на Европейската комисия на пленарна сесия на Европарламента. Първата такава реч беше произнесена на 7 септември 2010 г. от Жозе Барозу. В нея той обърна основно внимание на положението в икономиката и проблема с безработицата. Тогава Барозу изтъкна, че възстановяването в икономически план е в ход, растежът е бил по-висок от предвидения, а безработицата, макар и висока, е престанала да нараства

Втората си реч Състоянието на съюза Барозу произнесе на 28 септември 2011 г. В нея той призова за въвеждане на данък върху финансовите транзакции като механизъм за подпомагане излизането от кризата в еврозоната. Барозу ясно се противопостави на френско-германското предложение за своеобразно междуправителствено тяло за управление на еврозоната, доколкото, според президента на ЕК, това е ролята именно на ръководената от него институция.

На 12 септември 2012 г. Барозу призова към решителни стъпки за завършване на европейския финансов съюз, което би означавало според него нов европейски договор, по силата на който ЕС да се придвижи в посока на федерация от национални държави и то преди следващите избори за Европарламент през 2014 г. Той също така призна необходимостта от сериозно обсъждане с гражданите на Европа за пътя напред и призова проевропейските сили да се мобилизират срещу антиевропейските тенденции, налагани от популисти и националисти.