Убиецът на сестрите Белнейски - Лазар Колев, беше осъден на доживотен затвор без право на замяна. Днешното решение на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
Колев получи най-тежкото наказание, за това, че на 28 януари 2006 год., с цел да бъдат прикрити други престъпления - (изнасилване и блудство), при условията на опасен рецидив, умишлено е умъртвил сестрите Росица и Христина Белнейски.

Делото беше на вниманието на Върховният касационен съд за втори път. Съдебната сага срещу Лазар Колев трябваше да приключи през 2012 година с присъда на Върховния касационен съд, тогава обаче върховните съдии върнаха делото за смъртта на двете сестри на Пловдивския апелативен съд за ново разглеждане. На 28 юни 2013 година второинстанционният съд произнесе най-тежката присъда за Колев "доживотен затвор без право на замяна". Той обжалва пред последната инстанция и на заседанието през януари дори представи на върховните съдии своята писмена защита.

БГНЕС припомня, че Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 година. Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на 28 януари 2006 година в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят до 31 януари, когато телата им са намерени в местността "Грамадите" край Брацигово. Тогава новината за убийството им потресе цялата страна. Разследващите търсиха убиеца около две години безрезултатно. Пробивът дойде в края на 2008 година, когато експертите откриха следи от Лазар Колев под ноктите на Росица и във вагината на Христина. Тогава вече следовател по делото беше Веселин Мартински.

Три години по-късно, на 7 февруари 2011 г., съдът даде ход на делото срещу Лазар Колев - единственият подсъдим за жестокото убийство. В края на ноември 2011 година апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха присъдата на Пазарджишкия окръжен съд "доживотен затвор без право на замяна" за Колев. Той е осъден да заплати на родителите на момичетата обезщетение от 400 000 лева.