Уместно ще бъде провеждането на полицейско разследване на поведението на трите изчезнали момчета, за намирането на които бе мобилизиран огромен човешки ресурс и техника. Това заяви пред "Марица" шефът на сопотския спасителен отряд Цветко Цветков, който ръководи цялата акция за намирането на младежите.
„Информацията, която те подаваха, както и поведението им бяха нелогични. До три-четири дни ще бъде завършен анализът на акцията и ще бъдат оценени разходите по нея. Практика е в такива случаи Планинска спасителна служба да предостави тази сметка за плащане на хората, които е издирвала. Според Цветко Цветков акцията е била организирана добре.

Родителите и момчетата обаче не са се срещнали със спасителите, нито са благодарили на хората, които бяха ангажирани в спасяването на младежите.

Благодарностите в случая не са от значение, но официалната практика е спасителите и спасените да разговарят дълго и подробно за случилото се, да изясняват вксички детайли и всички причини за изгубването на хората в планината, защото този опит е безценен за хората, които рискуват живота си, изоставят работата си, за да спасяват чужд живот, смята Цветков.