Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви в ефира на Нова телевизия, че около 2 милиона българи са без здравни осигуровки. "Здравеопазването е във вакуум", каза още тя.

"Дълговете на болниците са нараснали три пъти през последните четири години. Вече се разработва оздравителен план за погасяването на дълговете на лечебните заведения. Най-добре работещите болници са най-задлъжнели", коментира Андреева. По думите й броят на болниците няма да бъде просто намален, защото министърът и екипът й са решили.

По думите й, болниците трябва да отговарят на условия, които защитават интереса на пациентите. В тях според министъра трябва да има достатъчно кадрови потенциал, достатъчно апаратура.

В момента в няколко болници странствали дипломи на някои доктори, но физически те работят в една или две болници.

Андреева заяви още, че увеличение на заплатите в спешните центрове и в психиатричните болници предстои през следващата година: "Плановете са доходите на работещите в Спешна помощ да се вдигнат с 10%, като на лекарите ще бъде дадена възможност за специализации. Заплатите на работещите в психиатриите ще се вдигнат с 20%."