Държавният глава Росен Плевнелиев поиска не по-малко от 1,5% от БВП да бъдат заделени за службите в сектор "Сигурност".

Президентът взе участие в XI конференция "Сигурността в Югоизточна Европа – в търсене на интелигентни решения".

Нека да си даваме сметка, че намалените бюджети на институциите в сектор "Сигурност" в следствие от кризата могат да доведат до застрашаване на сигурността на гражданите, заяви в началото на форума държавният глава. Службите за сигурност трябва да могат да изграждат и надграждат своите възможности, а това се прави и с финансови средства, подчерта Плевнелиев. Той призова и "да се върнем към постигнатия през 2012 година консенсус по пакета от 4 закона за службите в сектор "Сигурност". Вярвам, че в парламента можем да изковем качествени закони. Много е важно да осъзнаем, че само заедно можем да действаме в сектор "Сигурност", там на парче нищо няма да се случи, добави той.

Държавният глава за пореден път коментира обстановката в Сирия и случилото се в края на миналия месец там. На 21 август станахме свидетели на използване на оръжия за масово унищожение срещу невинни граждани, един ужасяващ акт, една атака срещу хуманността, която нямаше как да не бъде заклеймена. Много е важно България да има единна позиция по този въпрос. Много е важно да сме единни, подчерта държавният глава.

Плевнелиев говори и за атентата на бургаското летище Сарафово. Ние изпитахме своя 11 септември, това беше атентатът на летище Сарафово, видяхме от първо лице нечовешката същност на терористичния акт и го изпитахме на собствена територия. Много институции направиха своите изводи, сигурен съм, че сме извлекли совите поуки, предприети са адекватни мерки и днес сме по-готови за тази изключителна опасност за нацията, заяви той.

Свидетели сме на една драматична и много динамична промяна в сферата за сигурност, която може би е уникална в цялата история на човечеството. Тези промени, които са навсякъде около нас се характеризират с все по-голяма непредсказуемост. По отношение на въпросите на националната сигурност трябва да мислим в по-далечен хоризонт - до 2020 година и отвъд. Мирното развитие на страната, гарантирането на националната сигурност и благоденствието на гражданите сега са взаимно свързани повече от всеки друг период в историята на нацията, каза още президентът. Държавният глава подчерта, че според него ключовите фактори, влияещи върху средата на сигурност са интеграция, технологии, ресурси и демография.