Страхотен скандал разтърси сутрешния блок на bTV. Лютви Местан влезе в открита война с телевизията и нейните водещи Генка Шикерова и Константин Караджов. Председателят на ДПС хвърли редица обвинения към телевизията, изразяващи се най-вече в сатанизиране на управляващите. В стремежа си да се докажат новоназначените водещи не му останаха длъжни и отвръщаха с ехидни коментари, което допълнително нагнети напрежението.

След като стана ясно, че по-голямата част от интервюто ще бъде на тема "Делян Пеевски", Местан обяви: "Става въпрос за добре организиран и премислен сценарий по връщане към казуса "Пеевски". Защото виждаме, че протестите утихнаха и към тях трябва да се добави нова енергия. Темата е приключена за ДПС, защото в резултат на публичната реакция Делян Пеевски дори не встъпи в длъжност."

 Няма никакво съмнение, че България се управлява от отговорни институции, които са конституционирани именно по името на Конституцията, така че изразът "кой управлява държавата?" на мен ми прилича на квази въпрос, каза Лютви Местан.

Той коментира темата защо близо 90 дни се криеше кой е авторът на идеята Делян Пеевски да бъде предложен за председател на ДАНС, както и изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че Пеевски е предложение на ДПС. "Много силно се надявам г-н Сергей Станишев да е имал единствено предвид безспорния факт, че г-н Делян Пеевски е народен представител в два поредни мандата от ДПС. Въпросът за това кой е номинирал г-н Делян Пеевски е изчерпан с отговора на г-н Пламен Орешарски – той даде отговор точно в това студио, макар и пред други водещи. Той каза, че решението е съвместно и то е въпрос на обща отговорност, заяви Местан.

Според лидера на ДПС става въпрос за един добре организиран сценарий за непрекъснато връщане на темата "Пеевски", защото протестите утихнаха и към тях трябва да бъде налята нова енергия. "Темата "Пеевски" е приключена за ДПС. Аз няма да споря с г-н Станишев, още по-малко посредствено. Номинацията на г-н Пеевски е обща и политическата отговорност е обща", каза още веднъж Местан.

Той уточни, че няма как Пеевски да е член на централното ръководство на ДПС поради простата причина, че той не е член на ДПС и няма и как да е член на ДПС, защото е магистрат, а магистратите не членуват в партии. "Връщането към тази тема вече е нелогична, освен това политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един-единствен казус, още повече когато той е изчерпан", отвърна Местан.

Решението за Пеевски е продукт на обща политическа отговорност. Водещият мотив е бил неговият мотив като магистрат, което означава, че това предложение е било експертно-политическо, уточни още председателят на Движението за права и свободи. В отговор на въпрос какви следователно са политическите цели на ДАНС, Местан заяви, че ДАНС има функции, уредени в закона. Г-н Пеевски не е подписал акт за стъпване, той не е бил председател на ДАНС, каза още Местан в отговор на въпрос в качеството на какъв Делян Пеевски е дал интервю в кабинета на директора за водещ всекидневник.

Г-н Пеевски вече чу обществените настроения и отказа да встъпи в длъжност като председател на ДАНС. Той не е консумирал статута си, въпреки решението на Народното събрание, повтори отново Лютви Местан. Пеевски е лице с достъп до класифицирана информация, но съм убеден, че не се е възползвал от правото си на достъп, заключи лидерът на ДПС по темата.

Относно кадровите рокади в кабинета, Местан заяви: Ако кабинетът "Орешарски" може да бъде укорен за нещо, то политическите назначения, политическите чистки са последното нещо, за което кабинетът може да бъде укорен. Напротив, кабинетът Орешарски продължава да търпи калинките, наследени от ГЕРБ. Управлението на Пламен Орешарски има задача да разгради наследената тоталитарна система ГЕРБ.

Местан показа документи, които разкриват механизми, по които се е кадрувало по време на ГЕРБ. Той съобщи, че ДПС ще иска сформиране на специална анкетна комисия, която да проучи всички скандални назначения от управлението на Бойко Борисов. Много е важно да се проучи колко от тези предложения, смята лидерът на ДПС. Той заяви, че документите показват, че през последните три и половина години Законът за държавния служител и конкурсите са имали чисто формален характер. Задкулисно са се вземали решенията кой да бъде директор на НЗОК, кой да бъде директор на агенции, заключи Местан.