Държавният глава на САЩ Барак Обама започна обръщението си към американския народ с осъждане на „отвратителната" атака на сирийската армия с химическо оръжие в Сирия и подчерта, че това се явява „опасност" за сигурността на САЩ.

„Когато диктатори извършват зверства, те разчитат светът да гледа в другата посока докато тези ужасяващи образи избледнеят от паметта", каза той. Въпросът сега е какво Съединените американски щати и международната общност са готови да направят", допълни той.

„Аз бях против военни действия, защото ние не можем да решим чужда гражданска война чрез употреба на сила", каза Обама.

Обама не оспорва факта, че в Сирия е било използвано химическо оръжие и САЩ знаят, че зад това стои правителството.
Удар по Сирия, който да предотврати използването на химически оръжия в страната, отговаря на интересите на САЩ, каза още Обама.

„След внимателно разглеждане на въпроса взех решението за необходимостта от ограничена военна операция, което отговаря на нашите национални интереси. Ние трябва да предотвратим по-нататъшното използване на и разпространение на химически оръжия", подчерта държавният глава. „Аз няма да пусна войската на територията на Сирия, аз няма да провеждам военни действия за неопределен срок, като в Ирак и Афганистан, и няма да водя дълга кампания от въздуха, както в Либия и Косово", каза той.

„Ако ние не действаме, тогава именно „Ал Кайда" може да се укрепи там", допълни Обама.

САЩ са готови да изчакат изводите на инспекторите на ООН по химическите оръжия в Сирия.
„Ние също така ще дадем възможност на инспекторите на ООН да подготвят доклад по повод на случилото се на 21 август", каза той.

„Америка не трябва да е световен полицай. Но, когато с малки усилия и рискове ние можем да не допуснем деца да бъдат отравяни с газ, и да гарантираме сигурността на своите деца, тогава смята, че сме длъжни да действаме", каза още Обама.

Президентът на САЩ допълни, че ще продължи да обсъжда с руския държавен глава Владимир Путин кризата в Сирия, и Съединените щати ще вземат участие в подготвянето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН имаща за цел унищожаването на сирийските химически оръжия под международен контрол.

„Разговарях с лидерите на двама от най-близките ни съюзници – Франция и Великобритания. Ние ще работим заедно, в сътрудничество с Русия и Китай, за да подготвим резолюция в Съвета за сигурност на ООН, изискваща от Асад да предаде химическите оръжия и в крайна сметка да бъдат унищожени под международен контрол", подчерта президентът.

По думите на Обама, е твърде рано да се каже дали планът на Русия за неутрализиране на сирийските химически оръжия ще проработи, но го приветства като алтернатива на военните действия.

„Евентуално споразумение трябва да потвърждава, че режимът на Асад ще спази ангажиментите си, но тази инициатива има потенциала да премахне заплахата от химическите оръжия без да има употреба на сила, особено защото Русия е един от най-силните съюзници на Асад", каза Обама в предавано на живо телевизионно обръщение.

Президентът на САЩ поиска от Конгреса да отложи гласуването за американски военни действия в Сирия, с аргумента, че планът на Русия за неутрализирането на химическите оръжия на Сирия трябва да му бъде даден шанс.

„Поради това помолих лидерите в Конгреса да отложат гласуването разрешаващо употребата на сила, докато следваме този дипломатически път", каза Обама. Той отбелязва, че държавният секретар Джон Кери в четвъртък ще замине за Женева, където ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров.

По-голямата част от американската общественост подкрепя предложението на президента да изчака с осъществяването на евентуален удар срещу Сирия, разкрива проучване, проведено от Си Ен Ен.

Според резултатите, 61% от анкетираните подкрепят позицията на държавния глава, че трябва да се изчака с плановете за нападение и да се подкрепи предложението за резолюция на ООН, изискваща от Башар Асад да предаде химическите оръжия. Същевременно, 37% от американските граждани са против начина, по който Обама реагира на предполагаемо използване на химическо оръжие от страна на сирийското правителство.

Около две трети от анкетираните смятат, че кризата може да бъде решена по дипломатически път, а 35% не са съгласни с това. Броят на поддръжниците на идеята за военна операция не се е променил и остава на 36%.