Нов земен трус е регистриран на територията на България в 03:05 часа през нощта, съобщава Европейския сеизмологичен център.

Земетресението е със степен 2,3 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на 9 километра североизточно от Велинград, на 24 километра югозападно от Пазарджик и на 91 километра югоизточно от София. Огнището е на 15 километра дълбочина.

БГНЕС припомня, че снощи, малко след 22.30 часа, земен трус със сила 3,5 по Рихтер беше усетен осезателно по високите етажи в Кърджали.

Кореспондентът на БГНЕС за региона съобщи, че освен в областния център, хора в Смолянско съобщиха тревожно в социалните мрежи за силния трус. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география епицентърът бе в язовир "Студен кладенец" в района на Оловно-цинковия комбинат /ОЦК/, на 210 км югоизточно от София. Изпълнителният директор на ОЦК Валентин Манев заяви, че в складовете на публично разпродавания завод се съхраняват все още големи количества химикали и реагенти, използвани в производствения процес. Те обаче не са опасни, не биха могли да избухнат и да причинят екологични или други щети при земетресение, подчерта снощи Манев и призова за спокойствие.

В сайта на Европейския и Средиземноморски сеизмологичен център бяха отбелязани две земетресения, регистрирани България в рамките на 17 минути - с магнитуд 3,2 и 3,5 по скалата на Рихтер.