Стотици близки, приятели и почитатели изпратиха актьора Венцеслав Кисьов в последния му земен път.

Актьорът си отиде в понеделник на 67-годишна възраст след тежка борба с рака, а днес колеги и познати за последен път се поклониха пред него в столичния храм "Свети Седмочисленици".

"Познавах го още от малък, като ученик в Бургаския театър, ние го подготвяхме за ВИТИЗ, играл е главните роли в две мои постановки", спомни си с тъга Недялко Йорданов, който бе сред стотиците, дошли да се сбогуват със своя приятел и колега.

Венцеслав Кисьов беше оптимист до края на живота си – рядко се случват хора, които толкова мъжки да посрещат такава ужасна болест, сподели поетът. Недялко Йорданов призна, че не би искал да обвинява времето и обществото днес за това, че в рамките на няколко месеца от този свят си отидоха голям брой хора на изкуството.

Прокрадват се такива мисли, а Венци беше много огорчен от това, което стана с театър "Сълза и смях" – закриването на театъра, превръщането му във филиал на Народния театър и фактът, че той остана без работа, призна Йорданов. Беше му тежко и каза, че няма да стъпи никога на сцена повече, но да се твърди, че това е предизвикало болестта е пресилено, обясни той.

Недялко Йорданов припомни, че освен актьор Венцеслав Кисьов е пишел и стихове. Той беше пределно искрен и пишеше в професионален, класически стих, посочи Йорданов, когото самият Кисьов е признавал за свой "кръстник" в поезията.

Живял съм в скута на Венци Кисьов и знам, че хората на изкуството никого не се чувстват достатъчно признати – те са оставили всичко от себе си на сцената и може би човешкото съпричастие и споменът за тях в края на краищата е по-важно, отколкото формалното засвидетелстване на някаква почит, сподели културният министър Петър Стоянович, който също дойде да изпрати проф. Кисьов в "Свети Седмочисленици".

Ще го запомня като изключително талантлив, мек, сърдечен човек, за когото никога проблемите от този свят не можаха да помрачат връзката с големия свят на изкуството, духа и поезията, сподели още министърът.

Проф. Венцеслав Кисьов е роден на 17 юли 1946 г. в Любимец. Завършва езикова гимназия в Бургас, а след това и актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски.

След дипломирането си започва работа на сцените на театрите във Видин и Габрово. От 1979 г. работи в "Сълза и смях" и от 2006 до 2010 г. е негов директор. Става известен с ролята на Карл Маркс във филма от 1981 г. "Карл Маркс. Млади години". Автор е на книгите "Пространства на мълчанието" (сборник стихове), "Лист неотронен" (сборник стихове), "Методология на първите стъпки" (театрознание), "За началото и края" (кратки разкази, есета, публицистика).