Скоро ще живеем в свят, в който няма да има такива неща като усамотение или тайни, каза писателят Ричард Олдрич докато говореше в Амстердам, съобщи Wired.co.uk. "Ще живеем в открито общество, ще бъде подобно на това да живееш в нудистка колония".

Олдрич е историк, който се е специализирал в изучаване на шпионажа и публикува наскоро поредната си книга в тази област - за британската Главна квартира за правителствена връзка /GCHQ/, но на практика в момента той най-много се интересува от бъдещето на шпионажа. Ние вече сме приели мисълта, че разузнавателните служби ни шпионират, но през последните десет години най-много разузнавателни данни събират авиокомпании, банки, доставчици на интернет – всеки един от тях има повече информация за нас, отколкото GCHQ и американската Агенция за национална сигурност /NSA/, взети заедно.

"Тези организации стават все по-умни, по-умни и от ЦРУ, и от КГБ". Като анализира всичко, което той е купил през последните пет години, една компания би могла да прогнозира с 90% адекватност как Олдрич ще гласува на предстоящия евровот – нещо, което той самият не знае все още. Писателят допълва, че шпионажът е още по-страшен, когато го контролират самите хора. Голяма вина за това положение има развитието на технологиите. А доколкото технологията става все по-перверзна, ние ще жертваме все по-голяма част от нашето усамотяване и равнището на контрол, което имаме върху информацията за себе си. В същото време корпорациите и правителствата губят способността си да пазят тайни. Преди десет години, за да задигнеш обема информация, който Едуард Сноудън взе от АНС, ти трябваше копирна машина и камара пазарски чанти, посочва Олдрич. Но все пак има неща, които трябва да си останат секретни – като например компютърните вируси, продължава той.

През последните 60 г. АНС се е концентрирала върху разбиването на кодове и събирането на разузнавателни данни, но беше ангажирана и в кибервойната. Смята се, че от 2009 г. агенцията е пуснала вируса Stuxnet, който е използван за атака срещу иранската ядрена програма. И той успява, въпреки че компютрите, които са негова цел, не са свързани с интернет. Как е станало това знаят малко хора. Но, допълва Олдрич, той е бил създаден през 2007 или 2008 г., което в света на компютрите се определя като нещо много старо."АНС в момента разработва много по-мощни компютърни вируси, за да води кибервойна", казва Олдрич. И какво можем да си представим, ако бъдещият Сноудън работи именно в тази част на агенцията, която създава тези вируси? Напълно допустимо е нещо, което излезе извън контрол, да бъде използвано за едновременното спиране на всички енергийни източници в Европа в един ден."Мога да ви уверя, че тези неща са много близо до нас. И че ще бъдат използвани по-скоро, отколкото може да си представите", завършил обръщението си към аудиторията Олдрич.