Официална българска делегация, ръководена от министър-председателя Пламен Орешарски, ще посети Рим по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В програмата й са включени поклонение и молебен на гроба на Св. Кирил в Базиликата „Сан Клементе", полагане на венци пред исторически места в Рим, свързани с делото на Светите братя Кирил и Методий и с българската история - пред паметната плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре", където е отслужена първата литургия на славянски език, на паметниците на Иван Вазов и капитан Петко войвода.
Предвижда се и аудиенция при главата на Римокатолическата църква папа Франциск, след която ще се проведе двустранна среща на ръководителя на българската делегация с държавния секретар на Ватикана.
Тази традиция започна още по времето на Тодор Живков и продължава вече 35 години, коментира днес в ефира на Националното радио професор Владимир Градев, бивш посланик на България във Ватикана.
Не е задължително това да се случи на 24-ти май, посочва той и уточнява: В дните сряда, събота и неделя папата не приема при никакви обстоятелства. Винаги когато 24-ти май се пада в някой от тези дни, аудиенцията се премества в друг удобен ден за папата и правителствената делегация.
Когато на 24-ти май 2002-ра година папа Йоан Павел Втори дойде в България, срещата на правителствена делегация с него беше на 11-и май, припомни професор Градев.
От 35 години насам обаче за първи път няма да има среща с папата преди 24-ти май. Аудиенцията на премиера Орешарски при папата ще се състои на 28-и май.
Професор Владимир Градев посочи важен факт: български патриарх никога не е ходил в Рим да се поклони на гроба на Свети Кирил.
Ако искаме да утвърждаваме делото на Светите братя Кирил и Методий, първото нещо, което трябва да направи Негово светейшество, е да се поклони на гроба на Свети Кирил, смята проф. Градев.