Повдигнаха обвинение за ново боядисване на паметника на съветската армия. Повторният опит за оцветяването на паметника в розово е направен вчера, каза за Дарик радио говорителят на Софийска районна прокуратура Петър Белчев.

Извършителят на демонстрацията е бил разкрит чрез свидетелски показания. На 62-годишния мъж с инициали Н.К. е повдигнато обвинение за хулиганство и е наложена мярка "подписка". По неофициална информация обвинен за изрисуването на паметника е известният поет и дисидент Николай Колев-Босия. Към този момент обаче няма информация Босия да е отговорен и за акцията от 21 август.

На 21 август 2013 г. в деня на 45 годишнината от нахлуването на войските на Варшавския договор в Прага, Паметникът на Съветската армия в София осъмна отново боядисан, този път войниците бяха в розово. Отдолу имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!". Орнаментът от едната страна на паметника беше целият боядисан в розово. На срещуположната страна на паметника само една пушка беше боядисана в розово. На паметника от лицевата му страна в розово пишеше с големи букви: "Прага 68 България, извини се". Над оригиналния надпис, който гласи: "На Съветската армия, освободителка от признателния български народ пишеше: ИЗВИНЕТЕСЕБЕ!!!!!. От двете страни на оригиналния надпис на паметника един път на латиница и веднъж на кирилица пишеше: Прага` 68. Малко в розово бяха покрити и два от венците на алеята преди паметника. По-късно "порозовелият" паметник на Съветската армия в София беше почистен през нощта.

Дълги години има спорове около този паметник между негови защитници и противници, които настояват за неговото демонтиране. Преди време известният скулптор Александър Дяков предложи неговата трансформация като се изгради купол на църква с ръката на Христос, въздигната към небето. Тази форма трябвало да бъде символ на стремежа към опрощение и нов път.

Дяков подчерта, че не е за разрушаването на паметника, а за неговата трансформация. Фигурите могат да останат в ниското пространство - те са творби на наши големи скулптори, като Любомир Далчев, Иван Фунев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, а художник-график е Борис Ангелушев. Това са типични образци на соцреализма.