Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) публикува на своята интернет страница сателитни снимки от наводненията в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия.

На снимката ясно се вижда наводнените райони, заснети от сателита Аква на 19 май. Наводнените места са в черен цвят, като ярко контрастират на зелената площ. Територията на държавите е обозначена с кафяво. За сравнение НАСА е качила и снимка на същото място през миналата година, когато нямаше природни стихии.

На територията на Сърбия през последните 5 дни поради катастрофалните наводнения са евакуирани 31 873 души. При природното бедствие са пострадали 2260 различни обекти, а за други 1763 има все още опасност от наводнения. Според официалната статистика 21 души са загинали. Няколко десетки хиляди хървати напуснаха домовете си поради катастрофалните наводнения в републиката. До момента са евакуирани близо 3000 души, над 8000 животни.

Наводненията в Босна отнеха живота на 17 души и предизвикаха огромни свлачища. Според тях е възможно при свлачищата да се изместят цели минни полета от войната през 1992-95. Счита се, че броят на необезвредените мини е около 120 000.