Нова схема за кражба на мотори се прилага в последно време в България, алармират потърпевши в социалните мрежи. Последният случай е от миналата седмица, когато момче от Шумен е посрещнал мним купувач от Варна, който се качил на мощната машина "Ямаха" за пробно каране и така и не се върнал.
Потърпевшият е разпространил снимка на мотора си във "Фейсбук", с която се надява да разкрие престъплението и да си получи машината обратно, пише Petel.bg.

Самата кражба е станала на 17 май, когато неизвестно лице се обадило на собственика на ямахата. Последвал дълъг разговор. Кандидат-купувача поискал да дойде на оглед, след което такъв бил уговорен.

"Чакаше ме на входа на града на една бензиностанция, след което ме помоли да отида и да го заведа до местоположението на мотора ми", разказва прецаканият младеж. "Отидох с моята лична кола, посрещнах момчето, след което го заведох до личния ми гараж. И така последва огледът от мнимия купувач, изкарах мотора, той го огледа, след което пожела да изпробва мотоциклета. Вече бяха минали 30-40 минути, но той не се върна. Беше оставил кола с варненска регистрация, която впоследствие научихме, че е фирмена кола, взета под наем от "купувача" със фалшива лична карта. След което извиках полицията и така се започна цялата процедура", жалва се момчето.

Моторът е с ясно изразени белези (силно охлузена лява страна на мотоциклета от падане), по последни и достоверни данни неизвестното лице е тръгнало по магистрала "Хемус" в посока Варна, което навежда на мисълта че е закарал мотоциклета до морската столица на ход с бясна скорост. Смятам, че моторът се помещава във Варна на този етап. Вече сме разпространили из социалните мрежи за случая. Най вероятно ще се опитат да пласират мотора на части", опасява се ограбеният шуменец.