Единият от тримата загубили се под връх Ботев в Стара планина младежи Виктор Димитров разказа, че за четирите дни са изминали може би 100 километра в планината. В един случай той увиснал на 90-градусов склон, а в друг единият от приятелите му наранил ръката си.

"Звъним на 112 и те ни казват „Погрижили сме се”, след това звъним на хижа и на спецслужби, всички казват „Добре, успокойте се”. 10 пъти сме обяснявали откъде сме тръгнали, по едно време ни омръзна", разказа Виктор за опитите за контакт със спасителите.

"Спахме на градушка, спахме на дъжд", каза младежът, който възнамерява да си вземе "един уникално горещ душ", след като се прибере у дома. Той сподели, че е "изтощен, уморен, потресен, много други епитети" от преживяното.

Виктор разказа пред БГНЕС, че ако неговият приятел Веско не е бил взел едно яке повече, той трудно е щял да оцелее в планината.

Виктор, Веселин и Христо изчезнаха в района на връх Ботев в събота. Целта им била да стигнат до хижа "Рай". Те подадоха сигнал цели 6 часа, след като се изгубиха в планината без дрехи и храна. Младежите не можаха да обяснят къде се намират. При едно от обажданията си преди да паднат батериите на мобилните им телефони, младежите съобщиха, че са пренощували в пещера. Над 50 спасители от Карлово, Сопот, Калофер, Пловдив, Троян и Априлци, доброволци, два вертолета и мотопланери обикаляха огромен периметър в планината, докато днес младежите не стигнаха до казанлъшкото село Тъжа сами.