Средиземноморската диета предпазва от сърдечносъдови заболявания, като съществено понижава кръвното налягане. Ново изследване на британски специалисти разкрива как става това, пише в. "Дейли експрес".

Някои от ключовите храни в Средиземноморската диета - зехтин, ядки и авокадо, са богати на ненаситени мазнини. Други като целина, моркови и зелени листни зеленчуци изобилстват от нитрати и нитрити. Именно на тази комбинация се дължи същественото понижаване на кръвното налягане, обясняват авторите на изследването от Кралския колеж в Лондон.

"Настоящото проучване помага да обясним защо Средиземноморската диета допринася за намаляването на случаите на сърдечносъдови проблеми", казва професор Филип Итън от изследователския екип.

Отдавна е известно, че зехтинът, зеленчуците, плодовете и ядките предпазват от инсулт и инфаркт. Новото проучване разкрива механизма, на който се дължи благоприятният ефект. В експерименти с мишки изследователите са установили, че нитро мастните киселини, получени от реакция между ненаситените мастни киселини в зехтина и азота в зеленчуците, блокират ензим, наречен sEH, който повишава кръвното налягане.