Един от най-добрите ресторанти на Брюксел - "Домът на лебеда", където през 1848 Карл Маркс за пръв път е прочел "Манифестът на комунистическата партия", е продаден заради намаляване на печалбата.

Намиращият се в непосредствена близост до централния площад на града Гран Плас ресторант не само предлагаше на своите посетители изискана френска и белгийска кухня, но и в продължение на десетилетия беше място, на което се провеждат безбройни дипломатически приеми, срещи на високопоставени европейски бюрократи и представители на крупния бизнес. От балконите на разположените на втория и третия етаж салони се открива уникална гледка към Гран Плас.

Неговият бивш собственик, магнатът на белгийския ресторантски бизнес Алдо Вастапан, продаде цялата сграда с апартамента на последния етаж. Според градската легенда самият Вастапан никога не е живял там, а тя е била нещо като клуб за лидерите на влиятелната валонска Социалистическа партия, която е устройвала там свои празненства след провеждане на изборите.

Вастапан е продал всичките 100% от акциите си в ресторантьорската група Sogelux Invest. Сумата на сделката остава търговска тайна.

Новите собственици вече обявиха, че ресторантът в най-скоро време ще продължи своята работа в обновен и демократизиран дизайн. Занапред разположената на първия етаж бирария "Омеганг" ще работи всеки ден от девет часа сутрин до вечерта, а ресторантът ще открива в 12 часа. Главният готвач на "Домът на лебеда" Димитри Страсер ще запази своя пост, но ще разнообрази менюто, доближавайки го до съвременния бизнес-обяд, който е така популярен навсякъде в белгийската столица.

В градските хроники за пръв път се споменава за таверната "Домът на лебеда" през ХV век. Последната реконструкция на сградата е била 1698 след градският пожар през август 1695 в резултат на артилерийските бомбардировките на Брюксел от френските войски на краля-слънце Луи ХІV.