Синдикати и работодатели подкрепиха по принцип промените в Кодекса на труда, които дават възможност на осиновителите да ползват платен отпуск, но повечето от участниците в тристранния диалог са на мнение, че предложените текстове имат нужда от допълнителна преработка и прецизиране, предаде репортер на БГНЕС.

По време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) синдикатите и работодателите обсъдиха промените в Кодекса на труда, които са внесени в Народното събрание от народните представители Захари Георгиев, Корнелия Нинова, Жара Пенева, но все още не са разгледани на първо четене в пленарна зала. С промените се дава възможност работничката или служителката да има право на отпуск поради пълно осиновяване в размер на 365 дни от деня на предаване на детето. Освен това работничка или служителка, която осинови дете на възраст до 5 години при режим на пълно осиновяване, ще има право на платен отпуск за отглеждане и адаптация в семейна среда за период от 365 дни от деня на предаването му за осиновяване до изтичане на този срок, но най-късно до навършване на 5 години на детето. След изтичане на този отпуск, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката ще има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете в размер на 365 дни, но най-късно до навършване на 5-годишната му възраст.

Основният мотив за промените е, че сега действащото законодателство не предвижда ползването на майчинство за осиновено дете след 2-годишната му възраст. Вносителите на промените дори отбелязват, че по данни от Агенцията за социално подпомагане към момента в детските социални домове издръжката на едно дете за една година е в размер на 6106 лева или около 500 лева месечно за храна, облекло и други разходи. Така при сравнителен анализ с размера за майчинството е видимо, че предлаганите промени дори имат икономическа полза за държавата.

По време на заседанието на НСТС идеята на промените беше приветствана от всички социални партньори, но някои от тях имаха конкретни забележки и предложения за промени в така предложените текстове. От БСК дори повдигнаха въпроса дали този период до 5-годишна възраст на детето е достатъчен и дали не трябва да се увеличи възрастта на детето.