В балканското селце Тъжа посрещнаха Виктор, Веселин и Христо – тримата изгубили се в Стара планина младежи, предаде БГНЕС.

Момчетата бяха открити живи и здрави, след като прекараха четири дни в Балкана. Радостната новина съобщи за БГНЕС кметът на Калофер Румен Стоянов. Младежите стигнали до ВЕЦ Тъжа, където видели кола и от там сигнализирали на планинските спасители.

Да посрещнат тримата "пишман туристи" в центъра на Тъжа ги чакаха няколко десетки жители. Родителите им също ги посрещнаха. За щастие, момчетата са здрави. Изглеждат само изтощени. Единият от тях има нараняване на ръката, но няма опасност за здравето му.

Неподготвените туристи пили вода от реките и разказаха, че чували вертолета, който се включи в издирването им, но не успели да излязат на място, на което да ги видят. Момчетата казаха още, че си били разпределили помежду си дрехите, за да не измръзнат през нощите. Спали са където намерят.

Тримата младежи изчезнаха в района на връх Ботев в събота – 17 май. Знаеше се, че и тримата, всички на около 20 години, двама от Велико Търново и един от Стара Загора, са тръгнали за върха неподготвени - без храна и без екипировка. Последната връзка с тях бе от 18 май – неделя сутринта, когато съобщиха, че са преспали в пещера. След това батериите на телефоните им загубиха заряд.

На 19 май сутринта в Сопот се събра национален кризисен щаб. Три денонощия десетки планински спасители и хеликоптери издирваха трите момчета. Над 50 души от 6-7 отряда от страната се включиха в търсенето.