От 2011-а до края на миналата година Главното мюфтийство е завело 52 дела за 83 вакъфски имота, от които 13 джамии.

В интервю заместник-главният мюфтия на България Ведат Ахмед и главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов уточняват, че голяма част от имотите на изповеданието са одържавени по време на комунистическия режим, както и преди това, а също и по време на прехода.

Спорните имоти в момента са собственост на държавата, или на съответната община. Сред тях са джамията "Ибрахим паша" в Разград, Ески джами (Старата джамия) в Стара Загора, превърната в музей на религиите, джамията във Враца, сега преустроена като екоцентър, Кърмъзъ джами (Червената джамия) в центъра на Карлово, която в момента не функционира, джамията в Кърджали (сега Исторически музей), както и джамии в Кюстендил, в Гоце Делчев, в Самоков и др.

Всички заведени дела още са на фаза обмен на документация. По повод имотите в Кюстендил Ахмедов уточни, че там претенциите са за три вакъфски имота - джамията "Ахмед бей", превърната в Етнографски музей, нефункциониращата джамия "Фатих Мехмед паша" и нашумелият терен на несъществуваща вече джамия, в който-  според твърдения в медиите, попадал паметникът на Ильо войвода. Паметникът не попада в този парцел, а е доста отстрани, а подобни твърдения са спекулация и целят ескалиране на етническо напрежение за извличане на дивиденти от крайни националистически партии, коментираха от Главното мюфтийство.

В страната към момента има 1550 джамии и месджиди (малки молитвени домове), а около 200 от тях не функционират поради липса на имам, на мюсюлманска общност, поради проблем със собствеността или поради невъзможност да се използват, защото се нуждаят от ремонт.

Действащите джамии са около 1300, колкото са и имамите в страната. От тях 600 работят изцяло на доброволни начала, без възнаграждения. Стремежът на Главното мюфтийство е да намери средства, за да изплаща заплати и осигуровки и на тях, посочи Ахмедов. и уточни, че имамите получават заплати, основно чрез дарения на мюсюлманската общност.

Запитани за ремонта на столичната джамия "Баня баши", който започна преди повече от година, от Главното мюфтийство коментираха, че все още няма сериозно развитие. За да започне ремонтът, са изчаквани разрешения и експертизи. Храмът пострада след земетресението в Перник през май 2012 г., а впоследствие и строителството на столичното метро в непосредствена близост до джамията нанесе допълнителни щети.

Капацитетът на джамията е до 700 души, а с разположеното вътре скеле от началото на ремонта, достъпът е допълнително ограничен. Това затруднява богослуженията, особено петъчните молитви и при големи мюсюлмански празници вярващите са принудени да се молят навън.

Проектът за ремонта на "Баня баши" ще бъде изпълнен със съдействието на Турската международна агенция за сътрудничество и координация, която подпомага съхраняването на мюсюлманското културно наследство по целия свят, съобщиха от Главно мюфтийство.