Посоката, в която се движи правителството в социалната сфера, първите стъпки са обнадеждаващи, но трябва да има съобразяване с икономическите реалности, така може да се обобщи накратко интервюто на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов по Нова телевизия тази сутрин. Той не се ангажира категорично дали ще бъде вдигната минималната заплата, дали пенсионерите ще получат добавки за коледа, а догодина пенсиите ще бъдат актуализирани.

По отношение на минималната работна заплата Адемов изрази мнение, че тя трябва да се увеличава с малки стъпки. Той добави, че решение по въпроса за тази година ще има към края на месеца, като се чака позицията на съвета за тристранно сътрудничество. "Това е записано в програмните документи и ще направим всичко възможно това да се случи", каза още министърът.

Коледните добавки към най-ниските пенсии пък зависят от анализа на бюджета на държавното обществено осигуряване за деветмесечието и приходите в бюджета до края на септември. "Ще се търсят тези нужни 35-40 млн. лева, който ще гарантира по 50 лева на хората с до 200 лева пенсия, които са 800 000", каза Хасан Адемов.

В отговор на въпрос, той отговори, че няма усещане, че финансовият министър иска да направи социалният заложник, както е била в кабинета Борисов. Що се отнася до увеличаването на пенсиите от следващата година и там има редица фактори, от които то зависи.

"Има разчети за увеличаване на пенсиите, с колко, ще стане ясно в края на годината. По-важното е, че имаме воля това да се случи, след като 4 години те бяха във фризера", допълни социалният министър.

В отговор на въпрос за позицията на ДПС по повод твърдението на лидера на БСП, че Делян Пеевски е тяхна кандидатура, Адемов посочи, че днес има заседание на изпълнителното бюро на партията, след което, вероятно ще има официално становище. "Не е най-важният проблем кой е предложил Пеевски, а че няма ръст на икономиката", върна топката в своето поле министърът.