България ще кандидатства за домакин на Световния икономически форум, известен като летния Давос през следващата година.

Това съобщи премиерът Пламен Орешарски след среща с китайския му колега Ли Къцян в правителствената резиденция на брега на Жълто море Бан шуей дао край град Далиан. По традиция летният Давос се провежда в Китай като последните му две издания са именно в Далиан.

Днес е откриването на форума, в който ще участва и Орешарски. „Аз съм единственият премиер от Източна Европа тук и колегата Ли отчете този факт", заяви премиерът.

„Кандидатурата на България е добра идея", отговорил министър-председателят Ли и допълнил, че така може да се подпомогне развитието на Централна и източна Европа, което е един от акцентите на китайската икономическа политика.

Двамата премиери са разговаряли още за привличането на китайски инвестиции в България, съобщи Орешарски. Според него китайците проявявали интерес към жп транспорта, БДЖ, пристанищната инфраструктура, пътища и технологии. Ли Къцян нарекъл България страната на розите и подчертал големия интерес към българско розово масло. Китай се нуждае от големи количества за козметичната индустрия.

Китайският премиер поискал на срещата равнопоставеност за техните фирми, които инвестират у нас. За това той получил уверения от Орешарски и вицепремиера Даниела Бобева.

Пламен Орешаски изразил възхищението си от икономическото развитие на Китай, на което Ли отговорил, че китайският модел на развитие не е приложим в България. „Ние не искаме да се правим на китайци", отвърнал Орешарски.

Страната ни обаче ще ползва добрите практики при управление на държавните фирми от Китай. Целта и родните предприятия да станат по-ефективни, въпреки че вече не са останали много такива у нас, допълни Орешарски.

Надявам се след срещата да има конкретни стъпки, защото много успешни посещения завършват без реални резултати, каза министър-председателят.

По време на срещата не е обсъждан конфликтът в Сирия. Няма промяна в позицията на българското правителство, обяви премиерът.