Новият временен шеф на полицията във Варна Николай Калчев обясни защо продължават палежите на коли в града. "В много от случаите става дума за разчитване на сметки, за отмъщения, за ревност, подпалени са колите и на наркодилъри", заяви той. Така бе развенчан митът, че едва ли не автори на палежите са само пиромани, след като наскоро бе хванат човек с психически отклонения, който запали 10 автомобила за кеф. Палежите на коли са скочили за година 5 пъти, а на съмнителните запалвания два пъти.

Новият директор на ОДП разтълкува мотивировката за смяната със слабите резултати. По този начин вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни отстраняването на бившия шеф Чавдар Нанков по време на заседанието на кабинета в "Евксиноград".

"Заварих сектори и отдели без началници в полицията. За една година са напуснали 162-ма полицаи, което е 10 на сто от състава, без да бъде назначен нито един на тяхно място. Има спад на разкриваемостта на престъпленията с около 5 на сто", каза 45-годишният Калчев, който има 3 висши образования, но ще трябва да се яви на конкурс за постоянно място като директор на ОДП.

Калчев съобщи, че е създадена група от 22-ма полицаи, която да се бори през лятото с джебчийската епидемия, подхранвана от клановете на близкия ромски град Игнатиево. И добави, че подобни кражби са намалели от 146 на 97 през тази година. Заради курортния сезон връщаме 70 наши полицаи от турската граница, ще получим подкрепление от още 33, като двама от тях ще бъдат румънци, добави директорът на полицията.

Калчев се изказа скептично за варненските доброволци от фейсбук, които решиха сами да се борят с джебчийките. Според него, те повече си правят реклама и няма как да арестуват крадлите. За това той покани групата от мрежата за съвсместни действия с полицията.