Творческият директор на модна къща Шанел Карл Лагерфелд навършва днес 80 години.

Ексцентричният стилист, който е един от най-прочутите в света, е роден в Хамбург, Германия, на 10 септември 1933 г. Известен с дръзките си дизайни и постоянно претворяване, Лагерфелд е определен от модната библия "Вог" като "несравним интерпретатор на настроението на момента".

Бащата на Лагерфелд Кристиан натрупва състоянието си от продажби на кондензирано мляко. Карл и голямата му сестра Марта, както и тяхната полусестра Теа израстват в заможно семейство. Майка му Елизабет е цигуларка и на вечеря често се обсъждали теми като религиозната философия.

Когато Хитлер идва на власт, семейство Лагерфелд се мести в селски район на Северна Германия и по-късно дизайнерът разказва, че там бил откъснат от всякаква информация за нацистите. Още от ранна възраст Карл проявява интерес към дизайна и модата. Като дете той често изрязва снимки от модни списания. Освен това бил критичен към облеклото на съучениците си. Но едва в юношеска възраст, след като семейството му се връща в Хамбург, Лагерфелд се впуска в света на висшата мода.

Чувствайки, че бъдещето му е другаде, 14-годишният Лагерфелд взема смелото решение, с благословията на родителите си, да се премести в Париж. Там остава две години, през които участва със свои скици и модели в конкурси по дизайн. На един от конкурсите печели първо място в категория "Палта" и среща друг победител, Ив Сен Лоран, с когото стават близки приятели.

Скоро Лагерфелд започва да работи за френския дизайнер Пиер Малмен, първо като младши асистент, а по-късно и като чирак. Позицията е тежка и младият дизайнер остава на нея три години. След това става творчески директор на друга модна къща, а през 1961 г. създава своя собствена.

Успехът идва бързо и Лагерфелд прави колекции за утвърдени модни марки като Кло и Фенди. Той става известен в модния бранш с иновативния си стил, улавящ духа на времето. Дизайнерът обаче цени и миналото и често пазарува от битпазари. През 80-те години на миналия век Карл Лагерфелд вече е голяма звезда в модния свят. Той е любимец на медиите, които обичат да отразяват променящия му се вкус и социален живот. Дизайнерът създава приятелства с други големи звезди, включително художника Анди Уорхол.

В началото на 80-те Лагерфелд прави с Шанел нещо, което малцина смятат за възможно. Той връща почти замрялата модна марка към живота с модерна линия конфекция. През 1984 г. стилистът създава и собствена марка, която построява около идеята за "интелектуален сексапил".

През 2005 г. Карл продава марката си на Томи Хилфиджър. В последните години Лагерфелд, който се увлича и от киното и фотографията, продължава да работи на бързи обороти. "Най-много се наслаждавам на това да правя нещо, което никога преди това не съм правил", казва дизайнерът.