Руските войски са се оттеглили на най-малко десет километра от границата с Украйна, съобщиха украинските власти. Това е символичен жест на успокоение в кризата пет дни преди президентските избори, които са от важно значение за бъдещето на страната.

Кремъл неколкократно обявяваше изтеглянето на струпаните по границата войници, но това така и не беше потвърдено от Атлантическия алианс и САЩ. За първи път Русия ясно показва желание за намаляване на напрежението. Констатацията на граничните стражи след прелитане на 820-километровата граница с разузнавателен самолет, става в момент, когато най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов, водещ работодател в източната част на страната, призова украинците да се противопоставят на сепаратистите. Твърдата позиция на олигарха в подкрепа на единството на Украйна е възможна повратна точка в кризата.

"Можем да кажем, че руските войски са вече на поне 10 км от границата. Относно случващото се отвъд тези десет километра, не трябва да питате мен", а руснаците, заяви Сергей Астахов, високопоставен представител на украинските гранични стражи, цитиран от украинските медии.

Руският президент Владимир Путин нареди вчера на войските си, струпани от края на март на границата, да се върнат в казармите си, но нито НАТО, нито САЩ потвърдиха изтеглянето. Вчера сутринта руското министерство на отбраната съобщи, че войските били в състояние на подготовка за потегляне.

Съобщението за изтеглянето на руските войски става в момент, когато продължават спорадичните сблъсъци между въоръжените бунтовници и украински войници в сепаратистките области Луганск и Донецк.