Бил и Мелинда Гейтс ще бъдат удостоени с премията "Ласкер", връчвана за достижения в областта на медицината.

Сем. Гейтс получават наградата за "историческата промяна в нашите възгледи по най-неотложните световни проблеми, свързани със здравето, и за подобряване на живота на милиони от най-незащитените жители на Земята", аргументират избора си Алберт и Мария Ласкер, основатели на фондацията на "Ласкер".

Основателят на Microsoft Бил Гейтс и съпругата му Мелинда са основатели на благотворителна фондация на тяхно име, чиято приоритетна задача е борбата с полиомиелита и предоставяне на жените по света на качествени контрацептиви. През 2012 г. фондацията е отделила 3,4 млрд. долара по различни здравни програми.

С наградата "Ласкер" ще бъдат удостоени и други филантропи, лекари и обществени деятели с принос в областта на медицината. Церемонията по награждаването ще се проведе на 20 септември в Ню Йорк. Паричният еквивалент на премията е на стойност 250 хил. долара за всеки един от лауреатите.

Премията "Ласкер" се връчва от 1946 г. в три категории: Basic - за фундаментални изследвания в областта на медицината, Clinical - връчва се на най-добрите практикуващи лекари, и Service - за обществена деятелност в областта на медицината и здравеопазването.