Иран приема благосклонно инициативата на Русия за поставяне под международен контрол на химическите оръжия в Сирия, заяви говорителката на външното министерство на страната Марзиех Афгам на седмична пресконференция.

"Ислямската република Иран приема благосклонно инициативата (на Русия), целяща предотвратяване на всякакви военни действия" срещу Сирия, заяви Афгам. "Искаме регионът ни да бъде свободен от всякакви оръжия за масово унищожение...Тези усилия трябва да бъдат насочени и към химическите оръжия, с които разполагат сирийските бунтовнически групировки", допълни говорителката.

"Вече изразихме безпокойството си от притежанието на химически оръжия от терористичните групировки (термин, използван за Фронт ал-Ностра и други групировки, свързани с "Ал-Кайда" в Сирия") и всяка инициатива трябва да се разшири и към тези групировки", каза още тя.

Американският президент Барак Обама определи руското предложение като възможен "значителен пробив" в момент, когато опитва да убеди представителите на Конгреса в необходимостта от военни действия срещу Сирия.