12 полицаи ще бъдат командировани специално да пазят почиващите министри и депутати през лятото в правителствената резиденция „Евксиноград”. Това стана ясно на брифинга на новия шеф на полицията във Варна, гл. инспектор Николай Калчев.
33-има служители на МВР, сред които и двама румънски униформени, ще подсилят охраната на курортите „Златни пясъци”, „Св. Св. Константин и Елена” и „Камчия”. Издръжката на униформените ще е за сметка на общините във Варна и Аврен. 12 жандармеристи пък отиват в Пето РПУ за летния сезон да ударят рамо на колегите си. Шефът на полицията обясни, че 70-те униформени от варненската дирекция на полицията, които бяха изпратени на границата, също ще се върнат в морската столица.

Гл. инспектор Калчев не пропусна и въпроса с кадровата обезпеченост, която никак не е добра. 162-ма служители на варненската дирекция са напуснали от началото на 2013 г. Това е една десета от общо 1600-те полицаи в ОД на МВР-Варна. На мястото на напусналите сержанти и офицери няма назначени нови служители. Причините униформените да се разделят със системата на МВР са различни – лични, пенсиониране и голямото натоварване в тежката служба.

Новоназначеният шеф на полицията във Варна си е поставил за цел да запълни овакантените места и да заздрави връзката между ръководния и изпълнителния състав. Той разкри за някои кадрови промени в дирекцията. Едната от тях е продиктувана от пенсиониращия се след броени дни началник на „Охранителна полиция” комисар Алекси Христов, който повече от 20 години заемаше тази длъжност. На негово място ще бъде назначен гл. инспектор Пламен Парушев, който досега беше началник на група в същия отдел. И той имал намерение да се пенсионира, но след разговор с Николай Калчев променил своето решение. Шефовете на отделите по криминална и икономическа линия – Свилен Аврамов и Живко Желев, остават на местата си. А Стоян Гунчев и Веселин Вълчанов, които досега бяха временни началници съответно на секторите „Тежки престъпления” и „Убийства” в отдел „Криминална полиция”,са   назначени за постоянно. Постът началник на Четвърто РПУ временно ще изпълнява Пламен Годеманов, досегашен началник на група „Издирване" в дирекцията.