"Да зарежем тези говорилни наречени Обществени съвети и да се концентрираме в законово регламентирания диалог, наречен Тристранен съвет".

За това призова в началото на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Тренчев нарече Обществените съвети към министерствата "спонтанно възникнала формула" и призна, че от синдиката обмислят сериозно да преустановят участието си в тях. Той призова председателят на НСТС, вицепремиерът Зинаида Златанова, да предприеме действия за възстановяването на тристранния диалог във всички министерства. "Диалогът на ниво министерства не върви - някъде върви, някъде не върви, много от проблемите могат да се решат на ниво министерства", коментира Тренчев и помоли Златанова да се разпореди диалогът да тръгне на всички нива. В МТСП няма тристранен съвет, в МФ също, добави той.

От своя страна вицепремиерът Зинаида Златанова подчерта, че без всякакво съмнение правителството не само е решено да има социален диалог в пълен обем, но е и убедено, че няма друг начин за взимане на решенията. "Не трябва да имате никакви съмнения, че наистина са ни сериозни намеренията", обърна се тя към Тренчев и пое ангажимент да бъде възстановен в спешен порядък тристранният диалог по министерствата. "Утре, на заседанието на Министерски съвет ще обърна внимание на колегите си да възстановяват тристранния диалог във всички министерства", обясни Златанова.