Спукана или скъсана релса е причинила дерайлирането на пътуващия в посока Киев товарен влак е станала скъсана релса, съобщава пресслужбата на департамента по транспорта в Москва, цитирана от ИТАР-ТАСС. Експертиза ще установява каква е причината за дефекта.
„На участъка в посока Киев „Бекасово-1 – Нара”, заради скъсана релса става дерайлиране на 16 вагона на товарен влак №1484. В резултат на дерайлирането на влака става страничен сблъсък с пътническия влак Москва-Кишинев, повредени са 7-и и 8-и вагон”, се казва в съобщението на ведомството.

От руското Министерство на извънредните ситуации (МЧС) уточняват, че са загинали 5 човека. 45 са пострадали. 15 от тях са в тежко състояние. Те са доставени с вертолети в столичния институт за спешна помощ "Склифософски" и в 36-а градска болница. Сред ранените има и дете.

"На мястото на катастрофата работят около 300 спасители, пожарни и аварийно-спасителни влакове, 12 вертолета", съобщават от МЧС.

Тепърва ще се правят експертизи какво е довело до скъсването на релсата. Най-вероятно товарният влак е бил с тегло над допустимото. Не е изключено деформацията да е следствие от голямата жега, която от дни мъчи руската столица. Температурата на сянка тук е около 30 градуса и няма изгледи за промяна до неделя.

Московските власти на всеки два часа изкарват 1700 камиони-цистерни, които обливат улиците и проспектите със студена вода, за да охладят пътните настилки и освежат атмосферата в мегаполиса.