По 1000 лв. на декар ще получават собствениците в Провадия, през чиито ниви ще мине тръбата на „Южен поток“. Това съобщи кметът инж. Филчо Филев.

Обезщетението се дава еднократно за следващите 20 години за учреден сервитут на земите и това се равнява приблизително на изплащане на средната рента от декар, която в момента е 58 лева, за всяка година през този период.

Компанията „Южен поток България“ АД е внесла предложение в общината за компенсиране с общо над 1 млн. лева на близо 130 собственици на частни имоти по трасето. За сметка на фирмата ще бъдат направени и ремонти на общинските пътища, по които е минала тежката техника след строителството, подчерта още кметът на Провадия.

Градът е ключова точка за газопровода на българската територия, тъй като там ще бъде измервателният и разпределителен възел, от който ще се подава газа към мрежата. Тръбата ще минава и през съседните общини Белослав и Ветрино, където кметовете също ще поискат компенсация от страна на фирмата за собствениците на ниви, през които ще мине газопроводът, пише „Стандарт“.

По време на провелата се дискусия в Провадия относно мегапроекта „Южен поток“ се припомни, че той ще осигури на страната 3.5 млрд. евро инвестиции, 2.84 млрд.евро постъпления в бюджета от такси, данъци и осигуровки и разкриването на 5000 работни места.