Башар Асад клекна пред Русия. Външният министър на Русия Сергей Лавров призова Сирия да предаде на международната общност контрола над химическите си оръжия и да ги унищожи. Само часове след изявлението на руския външен министър, дойде и реакцията на Дамаск. Пред журналисти Валид Муалем изрази подкрепа за инициативата на Русия и ще се съгласи на международен контрол върху нейните химически оръжия. Като причина за решението на сирийското правителство, външният министър на страната посочи "грижата за живота и безопасността на гражданите на Сирия".

В свое изявление по-рано днес Лавров изрази надежда, че Дамаск ще отговори „бързо и положително” на призива, като по този начин предотврати военните действия срещу сирийската територия. Лавров уточни, че е предал предложението лично на колегата си Валид Муалем.

"Призоваваме Сирия не само да постави под международен контрол химическото си оръжие, но и да го унищожи, за да се включи към Договора за унищожение на химическото оръжие.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Сирия може да предотврати военната атака, ако предаде химическите си оръжия.