Китайските власти оповестиха нови правила, които предвиждат строги наказания за разпространяването на слухове в интернет, включително и затвор. Най-строги са мерките спрямо потребители, които са написали клеветнически коментар и той има повече от 5000 посещения или е копиран над 500 пъти. Те могат да получат до три години зад решетките.

На наказателно преследване подлежи и всеки, който публикува информация, която може да доведе до протести или етническо напрежение. Правилата са част от кампанията на властта за спиране на „онлайн слуховете", съобщи Би Би Си.

Правилата обхващат и публикации, които могат да доведат до самоубийство или самонараняване, както и до изнудване. Наказания има и за коментари, които предизвикват спорове в интернет, твърди Ройтерс. Агенцията цитира представител на съдебната власт в Пекин, според когото „никоя държава не би определила клеветата като свобода на словото".

През последните седмици китайските власти арестуваха редица журналисти и блогъри по обвинения, че разпространяват слухове, припомня Би Би Си.