Международният пратеник на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц се срещна с гръцкия външен министър Евангелос Венизелос, от когото още веднъж чу позицията на Атина по въпроса.

След разговорите Нимиц заяви, че ясно е разбрал позицията на гръцкото правителство по въпроса. Той съобщи, че Венизелос подробно е коментирал предложенията на американския дипломат, които той направи на двете страни през април.

"Венизелос заяви с какво е съгласна гръцката страна, какво отхвърля и какви промени са приемливи за нея. Той беше много ясен", каза Нимиц.

На въпрос дали властите в Скопие ще приемат промените, които иска Атина, той заяви, че първо трябва да посети Македония.

"Това са много тежки преговори. Важно е всяка страна да разбере цялостната позиция на другата и след това да се доближат. За мен най-важното е да продължи диалогът и се надявам да се доближим до взаимно приемливо решение", подчерта американският дипломат.

Попитан дали неговото последно предложение за име е "Горна Република Македония", Нимиц отказа да разкрие подробности.

Спорът за името Македония възникна още с отделянето на държавата от бившата Югославска федерация през 1991. Атина твърди, че това е име на нейна северна провинция и може да бъде използвано за предявяване на претенции към Гърция от страна на Скопие. Неразрешеният проблем спира европейската и атлантическа интеграция на Македония, която, според западните наблюдатели, е готова за членство в НАТО още от 2008 г. Тогава на срещата на върха на алианса в Букурещ страната се надяваше да получи покана за започване на преговори, но това не се случи заради ветото на Гърция.