Британски учени изобретиха гъвкава компютърна клавиатура, която е тънка колкото лист хартия.

Технологичната компания Cambridge Silicon Radio (CSR) твърди, че клавиатурата й е най-тънката в света с дебелината си от две половин милиметър и предлага на потребителите поглед в бъдещето на компютърния интерфейс, който ще е тънък като хартия, безжичен и ще реагира на докосване.

Устройството може да се използва за увеличаване на чувствителните при допир зони на таблетите и смартфоните, така че потребителите да могат да използват тънка клавиатура в цял размер, за да пишат съобщения чрез мобилния си телефон.

Компанията съобщи, че клавиатурата може да бъде прикрепена към капака на таблет или да се използва за създаването на големи тъч зони на десктопа на компютъра. Тънката като хартия повърхност се свързва безжично, използвайки нов CSR1010 чип, оптимизиран за Bluetooth Smart технологията.

Тя може да се свърже с последния модел смартфони на Епъл и таблети, както и с настолни компютри с операционна програма Уиндоус 8, използвайки много по-малко енергия от стандартния Bluetooth. Реакцията при допир е минимизирана на по-малко 12 милисекунди, гарантирайки почти мигновена визуална обратна връзка.

Устройството ще бъде пуснато на пазара до една година.