Всеки ден един млад българин до 18-годишна възраст се опитва да сложи край на живота си, показва черната статистика, представена от доц. Михаил Околийски от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Най-честата причина, която тласка младите хора към крайните действия, е конфликт с родителите. Другите основни причини, поради които младите хора посягат на живота си, са любовна мъка и проблеми в училище.

Според статистиката опитите на тинейджърите в по-голяма част от случаите не завършват трагично, но травмата от преживяното остават за дълго време.

По думите на доц. Околийски в страната ни липсват специализирани центрове за подкрепа при направен опит за самоубийство, както и обучени специалисти, които да се включат при вторичната превенция.

През 2012 г. общият брой на опитите за самоубийство в страната ни е бил 3005, като 766 от тях са завършили с фатален изход, каза д-р Владимир Наков от НЦОЗА.

По думите му през последните години се наблюдава намаляване на опитите за самоубийство сред хората на възраст 50-59 г., но два пъти са се увеличили опитите сред тези в работоспособна възраст. Най-много са били опитите във възрастовата граница 18-29 год.

Намалява средната възраст на опиталите да се самоубият както сред мъжете, така и сред жените, посочи лекарят. Най-често срещаният опит за самоубийство е чрез медикаменти.

През тази година е приета Национална програма "Превенция на самоубийствата 2013-2018 год". Превенцията трябва да започне в начална училищна възраст, категоричен бе доц. Околийски.