Прокурор от Софийската градска прокуратура се е опитал да започне разследване срещу президента Росен Плевнелиев за държавно предателство по сигнал на Николай Бареков.
Това съобщи "Капитал", като се позова на свои източници.
Преписката е била за престъпление по чл.103 от Наказателния кодекс: "който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години".
Според информацията на изданието, която е потвърдена неофициално от Върховната касационна прокуратура, проверката била възложена на ДАНС, а председателят на агенцията Владимир Писанчев лично изпратил писмо до президентството, с което е поискал документи относно срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц.
След като главният прокурор Сотир Цацаров е научил за случая, той е разпоредил преписката да бъде прекратена, пише още изданието.
Според конституцията прокуратурата няма право да разследва президента. Държавният глава има пълен имунитет, като единственото изключение от него е държавната измяна и нарушението на основния закон. Обвинения за такива действия обаче може да прави само Народното събрание и, ако те бъдат подкрепени от две трети от депутатите, единствено Конституционният съд може да се произнесе дали президентът да напусне поста си.
Нарушаването на законовия ред, свързан с разследването на президента, както и намесата на шефа на ДАНС в случая, поставят въпроса какъв е смисълът и целта от подобна преписка.
Прокурори от Софийската градска прокуратура са коментирали пред "Капитал", че образуването на предварителна проверка по глава първа от Наказателния кодекс (престъпления срещу републиката), и то за действия на държавния глава, няма как да стане без знанието поне на ръководството на градската прокуратура, ако не и без санкцията на главния прокурор. Ръководител на градската прокуратура е Христо Динев, който е отказал коментар пред "Капитал".
Действията на Софийската градска прокуратура не са първата атака срещу президента заради неговата среща с шефа на ЕВН. Народното събрание създаде комисия, която да разследва срещата с неясни мотиви и, според конституционалисти, в нарушение на основния закон на страната.