Башар Асад предупреди, че САЩ трябва да очакват всичко в случай на удари срещу режима и дори не изключи употреба на химическо оръжие, ако "бунтовниците, терористи... или друга групировка го притежават".

"Трябва да очаквате всичко" в случай на атака, заяви Асад в телевизионно интервю за Си Би Ес. "(Сирийското) правителство не е само в региона. Има различни страни, различни фракции, различни идеологии", допълни сирийският президент и не изключи използването на химически оръжия, ако "бунтовниците или терористи в региона или друга групировка притежава такова". "Не съм оракул, не мога да ви кажа какво ще се случи", каза още той.

Асад призова американските депутати, които трябва да се произнесат по решение, разрешаващо удари в Сирия, "да поискат доказателства от президентската администрация" за химическата атака на 21 август. "Целият свят е разочарован от администрацията" на Обама, заяви сирийският президент. "Надявахме се, че тя ще е различна от администрацията на Буш", допълни той.

"В този случай Кери не представи нито едно доказателство. В зоната, в която се твърди, че правителството е използвало химически оръжия, имаме само видеозаписи и твърдения. Не сме били там. Нашите сили, нашата полиция не мислят така. Как може да говорите за нещо, без да сте присъствали? Нашето правителство говори само, когато има доказателства", категоричен е Асад.

"(Американският) Конгрес ще гласува след няколко дни и смятам, че той е избран от народа, за да го представлява. Така че депутатите трябва да се запитат: "Какво носят войните на Америка?". Нищо", заяви сирийският президент. "Това е война, която противоречи на интересите на Америка. Защо? Това е война, която ще доведе до подкрепа на "Ал-Кайда" и хората, които убиха американци на 11 септември", допълни той.