Истинска търговска война избухна между Косово и Република Македония. След като властите в Скопие въведоха такси за влизащи в страната граждани и автомобили, правителството в Косово взе решение да блокира всички македонски продукти.

"За всички стоки от Македония ще има допълнителни такси и по този начин ще отговорим на действията на Скопие", заяви министърът на промишлеността и търговията на Косово Мимоза Кусари-Лила.

От днес властите в Скопие въведоха такса за всички граждани на Косово, които влизат в страната. Гражданите ще плащат по 2 евро, автомобилите – по 5 евро, а камионите и автобусите – по 10 евро. С това решение правителството в Скопие искаше да отговори на ембаргото, което Прищина въведе за определени продукти от Македония. То бе взето след като Скопие ограничи вноса от царевица от Косово.

Тази сутрин на границата между Македония и Скопие, на КПП Блаце, се образуваха огромни колони от чакащи да влязат в Македония автомобили. За Македония Косово е важен пазар. Само през 2012 общият оборот между двете страни възлиза на 308 милиона евро.