Музеят на Ван Гог в Амстердам показа новооткрита картина на холандския майстор и съобщи, че това е откритие, което се случва веднъж в живота.

"Залез в Монмажур", голям маслен пейзаж, беше открит с аплодисменти от директора на музея Аксел Рюгер, който определи събитието като "уникално преживяване, което не се е случвало в историята на музея Ван Гог".

Картината, която изобразява пейзаж с гъски, стигнала до музея от частна колекция и учени установили автентичността й въз основа на сравнения с техниките на Ван Гог и писмо, написано на 4 юли 1888 г., в което той описва картината.

От години тя била пазена в таванското помещение на жилището на норвежки колекционер, който мислел, че картината е фалшификат, след като я купил през 1908 г. "Откритие като това се случва веднъж в живота", заяви изследователят Луис ван Тилборг, който помогнал за установяването на автентичността на творбата.

"Няма съмнение, че това е картина на Ван Гог", категоричен е той. Музеят "Ван Гог" отвори отново врати за посетители в началото на май със зашеметяваща нова изложба на някои от най-великите творби на холандския майстор. В музея се съхраняват 200 картини, 140 от които на самия Ван Гог, а останалите – на съвременни художници.

Новооткритата картина на художника ще бъде показана на 24 септември заедно с други негови произведения. Музеят очаква да привлече около 1,2 милиона посетели през следващата година и е един от 25-те най-популярни в света, съобщават властите в Амстердам.