Две минути преди 11.00 часа днес под бурните възгласи на стотици хора областните управители на Кърджали Бисер Николов и на периферия Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис прерязаха лентата на новия ГКПП Маказа-Нимфея.

И двамата определиха събитието като историческо.

Сред човешкото множество струпано на пункта бяха кметовете на крайграничните гръцки общини, както и на тези около Кърджали и Хасково, много депутати, представители на бизнеса и граждани.

Областният управител на Кърджали Бисер Николов заяви, че пътят през Маказа е десетилетна мечта на българските граждани и е път с национално и европейска значение. Той изрази надежда, че новата пътна връзка ще даде тласък на туризма, търговията и икономиката не само в Кърджалийска област и в съседната гръцка, но и за двете държави. Николов уточни, че засега през ГКПП Маказа-Нимфея могат да преминават автомобили за превоз на пътници с не повече от 8 места и товарни превозни средства с тегло до 3,5 тона.

"Надявам се тези условия, договорени на правителствено ниво, да са в сила само до изграждането на пътната отсечка спирка Джебел – Подкова, което ще приключи тази есен. Строителството върви с бързи темпове и сега се изгражда моста над река Върбица край Кирково. Новото 27-километрово шосе ще съкрати пътя до българо-гръцката граница с 15 км", посочи Николов.

Той припомни, че началото на проекта е от 1995 г., когато външните министри на България и Гърция Георги Пирински и Каролос Папуляс подписаха междуправителствена спогодба за отварянето на три пункта: Маказа-Нимфея, Еледже-Ехинос и Илинден-Ексохи.

Областният управител на гръцката периферия Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис подчерта, че днешният ден е исторически, защото сбъдва дългогодишната мечта на всички. "Този нов път е изключително постижение, той открива нашият район към Северно море и дава нов шанс за единението на двата ни народи", каза гръцкият гост.

"Нашата периферия от днес няма да е същата и не би трябвало да вярваме на страховете съпровождащи откриването на новия път, това би било голяма трагедия", отбеляза още той.