Facebook ще дава своя информация на медии за анализи и статистики. От компанията съобщиха, че това ще стане чрез две приложения, които могат да ползват журналистите.

Public Feed е едно от приложенията, което ще даде възможност да бъде проследявана конкретна дума в рамките на Facebook, в реално време. Разбира се, само публично достъпни публикации ще могат да бъдат следени. Това зависи от настройките на потребителите.

Втората програма е Keyword Insights. Тя ще дава обобщена информация за конкретна дума от всички публични публикации на потребителите в социалната мрежа. Приложението ще показва и обща информация за възрастта, пола и местоположението на потребителите.

Медиите да могат по-бързо и по-точно да анализират обществените нагласи. Това е основната цел на новите приложения на Facebook. Информацията ще може да се цитира официално в ефир, с което от социалната мрежа се надяват позоваването на информация от Twitter да намалее.

Само определени медии ще могат да ползват новия софтуер. Сред тях са CNN, NBC, Sky TV, Guardian, Slate и др. Анализаторски компании като Mass Relevance също ще отварят приложенията.